Atac.ro

Staţiunea montană din România pentru care Ceauşescu avea planuri mari. Voia să organizeze aici Olimpiada de Iarnă

Staţiunea montană din România pentru care Ceauşescu avea planuri mari. Voia să organizeze aici Olimpiada de Iarnă

Nicolae Ceaușescu avea planuri mari pentru România și se gândea chiar să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă la noi în țară. Liderul comunist era atât de hotărât, încât a ordonat ridicarea unei stațiuni montane de […] The post Staţiunea montană din România pentru care Ceauşescu avea planuri mari. Voia să organizeze aici Olimpiada de Iarnă appeared first on IMPACT.ro.

Nicolae Ceaușescu avea planuri mari pentru România și se gândea chiar să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă la noi în țară. Liderul comunist era atât de hotărât, încât a ordonat ridicarea unei stațiuni montane de la zero și transformarea ei într-un adevărat sat olimpic, demn de stațiunile de schi din Elveția! Ce s-a întâmplat însă cu proiectul lui Ceaușescu, vedeți în rândurile de mai jos.

Staţiunea montană din România pentru care Ceauşescu avea planuri mari

Puțini români știu de existența unei stațiuni montane fantomatice din România. Aici urma să ia naștere cea mai frumoasă stațiune din România, fiind construită după modelul celor din afara țării. Au fost aduși chiar arhitecți străini, care să-i îndeplinească visul lui Nicolae Ceaușescu, care își dorea ca România să organizeze Jocurile Olimpice de iarnă.

Vorbim despre stațiunea montană Vidra. Localitatea este amplasată la o altitudine de 1.300 de metri și este inclusă în stațiunea montană Voineasa, dezvoltarea gândită de liderul comunist fiind plănuită după construirea barajului lacului de acumulare Vidra.

Statiunea montana din Romania pentru care Ceausescu avea planuri mari
Statiunea montana din Romania pentru care Ceausescu avea planuri mari

Ceaușescu dorea să organizeze în România Jocurile Olimpice de iarnă

Lucrările au demarat în forță în anul 1970, deoarece dictatorul dorea să organizeze ediția din anul 1982 a Jocurilor Olimpice de iarnă în țara noastră. Pentru asta, au sosit în România arhitecți elvețieni, pentru ca stațiunea să fie una fără cusur. Cu determinarea care cu greu se mai găsește în zilele noastre, Nicolae Ceaușescu și-a văzut visul cu ochii. Proiectul includea un hotel principal cu şase etaje, trei hoteluri secundare cu parter și câte trei etaje şi cinci vile, a căror capacitate depăşea 1.000 de locuri.

Clădirile au fost ridicate și aproape finalizate, având chiar și geamuri. Revoluția din 1989 a venit însă, iar lucrările au fost oprite și așa au rămas până în zilele noastre. Complexul fantomă a fost părăsit și zace în paragină, deși se află finalizat în proporție de 90%. Nimeni nu s-a arătat interesat să finalizeze lucrările începute de Nicolae Ceaușescu, deși zona beneficiază de peisaje rupte din poveste.

The post Staţiunea montană din România pentru care Ceauşescu avea planuri mari. Voia să organizeze aici Olimpiada de Iarnă appeared first on IMPACT.ro.

copyright © 2023 Atac.ro