Atac.ro

Noaptea muzeelor 2022. Ce poți face în București pe 14 mai, după ce se lasă seara

Noaptea muzeelor 2022. Ce poți face în București pe 14 mai, după ce se lasă seara

Sâmbătă, 14 mai, bucureștenii sunt așteptați la Noaptea muzeelor 2022, unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale din Capitală, organizat în fiecare an, după lăsarea serii. O serie de instituții de cultură își deschid porțile […] The post Noaptea muzeelor 2022. Ce poți face în București pe 14 mai, după ce se lasă seara appeared first on IMPACT.

Sâmbătă, 14 mai, bucureștenii sunt așteptați la Noaptea muzeelor 2022, unul dintre cele mai apreciate evenimente culturale din Capitală, organizat în fiecare an, după lăsarea serii. O serie de instituții de cultură își deschid porțile și își așteaptă vizitatorii pentru a se bucura de mai multe expoziții fascinante. Cei care își doresc să petreacă o seară de weekend relaxantă, admirând muzeele din cadrul programului, pot ieși pe seară la o plimbare prin centrul Bucureștiului.

Noaptea muzeelor 2022. Lista muzeelor deschise sâmbătă, 14 mai, în București

După o perioadă în care nu ne-am mai putut bucura de evenimente din pricina restricțiilor, cele mai importante instituții culturale din Capitală anunță vești bune pentru bucureșteni. Noaptea muzeelor, ediția 2022, a pregătit o listă de expoziții și evenimente în aer liber, sâmbătă, 14 mai. Iar aglomerația nu va lipsi, vizitele gratuite la muzeele din program desfășurându-se în același timp cu evenimentul Străzi Deschise și festivalul Street Food Festival.

Noaptea muzeelor se desfășoară inclusiv în alte orașe importante din toată țara, unde sute de expoziții, ateliere, spectacole și intrări gratuite la muzee își așteaptă vizitatorii. Dintre toate, 64 se regăsesc în București. Ediția a 18-a de Noaptea Muzeelor are loc sâmbătă, 14 mai, și își propune să prezinte publicului interesat de cultură numeroase expoziții, proiecții, concerte, tururi interactive.

Noaptea Muzeelor 2022. Program de vizitare și lista muzeelor deschise
Numeroase instituții culturale își așteaptă vizitatorii de Noaptea Muzeelor 2022

Ce evenimente culturale sunt programate în București

22 de instituții de cultură, aparținând Primăriei Capitalei, își deschid porțile de Noaptea Muzeelor, alături de multe altele, pe care le puteți consulta pe site-ul oficial al evenimentului Noaptea Muzeelor 2022. Dintre acestea, se remarcă:

 • Teatrul Țăndărică,
 • Muzeul Municipiului București,
 • Muzeul George Severeanu,
 • Casa Filipescu-Cesianu,
 • Muzeul Theodor Aman,
 • Muzeul Victor Babeș,
 • Muzeul Fredric Storck și Cecilia Cuțescu Storck,
 • Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu,
 • Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici,
 • Colecția de Artă Ligia și Pompiliu Macovei,
 • Casa Artelor Dinu Lipatti,
 • Muzeul Național al Literaturii Române,
 • Casa Memorială Tudor Arghezi-Mărțișor,
 • Casa Memorială George și Agatha Bacovia,
 • Casa memorială Ion Minulescu și Claudia Millian,
 • Casa Memorială Liviu și Fanny Rebreanu,
 • Casa Memorială Anton Pann,
 • Centrul Cultural ”Palatele Brâncovenești de la Porțile Bucureștiului”,
 • Opera Comică pentru Copii,
 • ARCUB
 • Primăria Municipiului București.

Program special pentru cele mai apreciate muzee din cadrul evenimentului. Când poți vizita Muzeul Antipa, Observatorul Astronomic, Muzeul de Istorie sau al Literaturii

Vizita la Muzeul Grigore Antipa

Unul dintre cele mai apreciate instituții culturale din București este Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, unde mai ales cei mici sunt așteptați într-un număr mare. Programul de vizitare al acestuia începe sâmbătă, de la ora 19:00, și se încheie după miezul nopții cu un recital de muzică folk, precum și cu activități de colectare a insectelor nocturne și de interceptare a liliecilor, în grădina muzeului.

Vizitatorii sunt așteptați să descopere inclusiv expoziția permanentă, cu intrare gratuită. Muzeul va fi deschis inclusiv în intervalul 10:00 – 19:00, ultimul vizitator putând intra la ora 18:00. În intervalul 19:00 – 19:45 și 23:00 – 23:45, Marius Matache, cercetător, muzician și blogger, susține un recital de muzică folk în grădina muzeului. De la ora 21:30, publicul interesat este invitat în curtea muzeului pentru a participa la colectarea entomologică a insectelor nocturne cu ajutorul surselor luminoase speciale, sub coordonarea specialiştilor de la „Antipa”.

Detalii despre lilieci și modul în care comunică aceste vietăți vor putea fi aflate printr-o serie de activități programate să se desfășoare între 21:30 – 22:30, în curtea muzeului. Toate activitățile din exteriorul clădirii vor avea loc doar în condiții meteo favorabile.

Muzeul Municipiului București, deschis pentru public în Noaptea Muzeelor 2022

Sâmbătă, vizitatorii vor putea admira muzeele și casele memoriale ce aparțin Muzeului Municipiului București, care oferă publicului programe artistice și expoziții gratuite. Vizitatorii sunt așteptați între orele 18:00 – 24:00. Palatul Șuțu, de exemplu, va pune la dispoziție trei expoziții pentru publicul pasionat: „Timpul Oraşului” (expoziţia permanentă), expoziţia tematică „Orient versus Occident” şi expoziţia tematică „Civilizaţia Gumelniţa. Viaţa în sud-estul României acum 6.500 de ani”. De la ora 20:00 este așteptat un recital special al pianistului Daian Burgea și al sopranei Arlinda Morava. Totodată, de la ora 22:00 va avea loc un moment artistic intitulat 7 string of art / Cele 7 funcţii ale artei, susţinut de Cuibul Artiştilor.

Expozițiile permanente de la Muzeul George Severeanu, Casa Filipescu-Cesianu, Muzeul Victor Babeş, Muzeul Theodor Aman, Muzeul Frederic Storck şi Cecilia Cuţescu Storck, Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici, își așteaptă și ele vizitatorii.

Observatorul Astronomic dezvăluie cerul înstelat

În speranța că vremea va fi favorabilă, vizitatorii din cadrul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” vor putea observa cerul în cadrul programului care începe de la 20:00 și se încheie la 2:00.

Muzeul Cotroceni, acces gratuit în baza unei programări

Muzeul Național Cotroceni este deschis sâmbătă, de Noaptea Muzeelor, pentru pasionații de istorie și artă. Publicul va putea admira saloanele regale și expozițiile temporare din incinta palatului. Începând cu ora 14:00, vizitatorii vor putea admira etajul I al muzeului, unde se regăsesc saloanele regale: Holul de Onoare, Sufrageria Germană, Salonul de Vânătoare, Salonul Florilor, Biblioteca Regelui Ferdinand, Salonul Cherchez şi Sufrageria Regală.

Toți cei care vor alege să calce pragul instituției culturale vor putea admira lucrările expuse în Salonul Artelor Decorative, alături de trei dintre cele patru secţiuni ale Salonului dedicate domeniului sticlei. De asemenea, spațiul nou deschis în Pivniță, care găzduiește expoziția multimedia „A fost odată la Cotroceni”, va putea fi, de asemenea, admirat.

Accesul la Muzeul Cotroceni se face gratuit, în grupuri formate din maximum 25 persoane, în intervalul 14:00 – 20:00 (ora de intrare a ultimului grup). Vizita se realizează în baza unei programări realizate cu minimum 48 de ore înainte, la numerele de telefon 021.317.31.07 şi 0725.518.381 sau la adresa de email: vizitare@muzeulcotroceni.ro. Programarea va fi confirmată de un reprezentant al muzeului. De asemenea, la intrarea în Muzeul Naţional Cotroceni este necesară prezentarea unui act de identitate.

Muzeul Național de Istorie participă la Noaptea Muzeelor 2022

O serie de ateliere educative și de creație sunt așteptate la expoziția Muzeul Jucăriilor, din cadrul Muzeului Național de Istorie a României, care va avea acces gratuit. Intrarea se face prin intrarea principală din Calea Victoriei nr. 12. De asemenea, expozițiile permanente și temporar deschise vor fi disponibile vizitatorilor. Sâmbătă, programul de vizitare din timpul zilei va fi cu plată, în intervalul 10:00 – 18:00, cu ultimul vizitator la 17:15.

Programul de vizitare pentru Muzeul Militar

Noaptea Muzeelor dezvăluie publicului și expoziția organizată la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, unde vizitatorii vor putea admira expoziţii cu tematică istorică şi vor avea acces în Pavilionul Colecţiei Aviaţie, unde sunt expuse atât aeronave emblematice din istoria tehnică a României, cât şi obiecte legate de misiunea primului român în spaţiul cosmic. Alături de expoziția permanentă, sunt disponibile și alte două expoziții temporare: „Armata Română în timpul lui Alessandru Joan I” şi Exponatul lunii Mai „Albumul Serbărilor Încoronării, 10-11 mai 1881”. Muzeul va fi deschis în intervalul 10:00 – 24:00, iar intrarea va fi gratuită.

Noaptea Muzeelor 2022. Program de vizitare și lista muzeelor deschise
Traseul liniei STB 362, de Noaptea Muzeelor 2022

Linie STB specială pe parcursul Nopții Muzeelor 2022

Bucureștenii vor putea să parcurgă traseul de vizitare și cu ajutorul liniei speciale de transport public 362, înființată cu prilejul evenimentului. Acesta va urmări traseul Piaţa Presei, Arcul de Triumf, Piaţa Romană, Bd. Nicolae Bălcescu, Piaţa Unirii, de la 19:00 până la 2:00.

The post Noaptea muzeelor 2022. Ce poți face în București pe 14 mai, după ce se lasă seara appeared first on IMPACT.

copyright © 2022 Atac.ro