Atac.ro

Relația dintre Rusia și Turcia devine tot mai strânsă. Ce plănuiesc Putin și Erdogan după întâlnirea de la Soci

Relația dintre Rusia și Turcia devine tot mai strânsă. Ce plănuiesc Putin și Erdogan după întâlnirea de la Soci

Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când […] The post Relația dintre Rusia și Turcia devine tot mai strânsă. Ce plănuiesc Putin și Erdogan după întâlnirea de la Soci appeared first on IMPACT.ro.

Vladimir Putin l-a primit vineri pe omologul său turc, Recep Erdogan, la Soci, stațiunea rusă de pe malul Mării Negre. Este a doua întâlnire tete-a-tete între cei doi lideri după cea de săptămânile trecute, când au avut un summit la Teheran. 

Ce se va întâmpla cu gazul rusesc

Liderul de la Ankara este primul oficial al unei țări NATO în vizită în Rusia după începutul războiului, adică după 24 februarie. Dominantă pe agenda discuțiilor a fost situația din Ucraina, dar nu au fost făcute declarații oficiale în acest sens.

Și tot la Soci a ajuns astăzi și liderul cecen Ramzan Kadîrov – acesta a fost văzut la reședința lui Vladimir Putin înaintea convorbirii dintre liderul de la Kremlin și omologul său turc.

Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan au convenit să stimuleze cooperarea în domeniile transporturilor, agriculturii, finanțelor și construcțiilor, se arată într-o declarație comună transmisă presei. Putin și Erdogan subliniază necesitatea „implementării depline a acordului de la Istanbul, inclusiv a exportului neîngrădit de cereale, îngrășăminte și materii prime din Rusia”.

Cei doi lideri au convenit, de asemenea, ca o parte din plățile pentru gazul rusesc să se facă în ruble, a declarat vicepremierul rus Aleksander Novak, potrivit The Guardian.

Întâlnire de ultimă oră, Putin - Erdogan. Ce pun la cale cei doi președinți

De asemenea, cei doi lideri „și-au reafirmat hotărârea de a acționa coordonat și solidar în lupta împotriva tuturor organizațiilor teroriste” din Siria. Ankara a desfășurat mai multe operațiuni în nordul Siriei începând din 2016 vizând miliția kurdă YPG, în ciuda opoziției Moscovei.

Putin vrea un acord cu Turcia

La rândul său, Vladimir Putin a declarat vineri că speră în semnarea unui acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia. „Sper că vom putea semna astăzi un memorandum privind întărirea legăturilor noastre economice şi comerciale”, a spus Putin, conform declaraţiilor transmise de televiziunea rusă.

Liderul de la Kremlin a subliniat, de asemenea, rolul Ankarei în tranzitul gazului rusesc spre Europa, prin gazoductul TurkStream. „Partenerii europeni trebuie să fie recunoscători faţă de Turcia pentru că ea asigură tranzitul neîntrerupt al gazului rusesc”, a menționat Putin.

The post Relația dintre Rusia și Turcia devine tot mai strânsă. Ce plănuiesc Putin și Erdogan după întâlnirea de la Soci appeared first on IMPACT.ro.

copyright © 2022 Atac.ro